Tuesday, 29 June 2021

Vitamin C untuk Kulit Muka Ibu Hamil Lebih Berseri | Lydia Aramina

Vitamin C penting untuk kedua-dua ibu hamil dan bayi. Dan biasanya ibu hamil dan bayi perlukan Vitamin C setiap hari kerana Vitamin C diperlukan untuk menghasilkan kolagen. Kolagen ialah protein struktur yang merupakan komponen tulang rawan, tendon tulang dan kulit. 

Sebab itu sebelum hamil dan sampailah melahirkan anak kena konsisten ambik Vitamin C. 

SEBELUM HAMIL 

Sebelum kita hamil, memang kita rajin untuk mengambil macam-macam khasiat, betul tak? Ada yang ambil polyphenols, zink, vitamin E, Gla Complex dan CoQ-Trol untuk tingkatkan kesuburan. 

Sebenarnya kita perlu tambahkan Vitamin C dalam meningkatkan kesuburan kita. Sebab untuk wanita yang TTC, Vitamin C membantu untuk improved ketebalan endometrium, bantu untuk kawal paras progesteron dan estrogen yang sihat. 

Kalau untuk lelaki, Vitamin C adalah jenis kuasa antioksidan yang kuat. Jadi Vitamin C dapat tingkatkan mutu air mani dan juga sperma di mana spermanya dalam keadaan sihat dan sempurna. Misal kata suami adalah seorang perokok, mereka ini lagi memerlukan Vitamin C unutk kurangkan kerosakan radikal bebas dari rokok terhadap sperma. 

SEMASA HAMIL

Jantung kita bekerja lebih keras untuk bekalkan nutrisi yang mencukupi untuk janin. Jadi pada waktu ini, badan kita akan tingkatkan volume darah sebanyak 30% sampai 50%. Oleh disebabkan peningkatan volume darah, waktu ini adalah sangat penting untuk ibu hamil tingkatkan pengambilan zat besi untuk sokong sel darah merah dan hemoglobin 

Sebab itu pentingnya ibu hamil untuk penyerapan zat besi dan sangat penting untuk mengelakkan anemia untuk si ibu. Sebab itu ibu hamil sangat digalakkan untuk mengambil vitamin C bersema makanan ataupun supplement multivitamin yang mengandungi zat besi.   

Dan yang paling lazim, apabila kita makan daging, ikan atau ayam, memang digalakkan meminum segelas oren jus untuk membantu penyerapan zat besi. 

Semasa hamil, apabila badan cukup vitamin C juga bantu untuk mengelakkan risiko kelahiran pramatang. Biasanya ibu hamil 5 bulan, apabila tulang rawan perlahan-lahan terbentuk jadi tulang, waktu inilah penting untuk mengambil vitamin C supaya dapat bantu penyerapan zat besi, kuatkan sistem imun dan juga menghasilkan kolagen yang merupakan sebahagian saluran darah. 

Apabila dah masuk 7 bulan, waktu ini vitamin C juga sangat diperlukan untuk menyokong kesihatan kulit ibu dan bayi. Vitamin C juga dapat tingakkan penghasilan sel imun, kuatkan sistem imun ibu untuk melawan penyakit. 

Bagi sesetengah wanita, mabuk hamil boleh berlaku sepanjang hari. Apabila digabungkan dengan vitamin K, vitamin C membantu melegakan rasa mual dan muntah. Pilih vitamin C yang memberi rasa masam sedikit untuk melegakan mabuk hamil.

Vitamin C merupakan vitamin yang mampu melakukan pelbagai perkara. Vitamin C diperlukan untuk pertumbuhan, perkembangan dan membaiki sel tisu badan. Dan vitamin melibatkan fungsi badan yang lain seperti untuk menghasilkan kolagen dan juga untuk penyelenggaraan tulan rawan, jadi sangat bagus untuk sendi dan gusi kita. 

Apa pula kaitan vitamin C dengan kulit cantik berseri? 

Vitamin C adalah vitamin cantik di mana mempunyai antioksidan yang melindungi kulit daripada sunburn. Vitamin C ini umpama sunblock yang berfungsi dari dalam dan mampu melawan radikal bebas untuk kurangkan tanda-tanda penuaan. 

Vitamin C berupaya melindungi kulit dari kemusnahan UV. Hal ini akan membuatkan kulit kita lebih cerah dan berseri. 

Vitamin C memainkan peranan yang penting untuk penghasilan kolagen. Apabila badan kita cukup kolagen, kita akan nampak kulit kita kurang berkedut dan tompok penuaan serta memberikan tona warna kulit yang sekata.

Jika kulit yang berjerawat atau ada parut/luka yang sedang sembuh sangat digalakkan untuk mengambil vitamin C. 

Oleh itu, vitamin C penting untuk ibu hamil untuk kesihatan menyeluruh & juga kesihatan kulit supaya sentiasa berseri-seri.

Lydia ingin berkongsikan vitamin C yang terbaik untuk anda iaitu Sustained Release Vita-C Plus™.
Itu saja coretan Lydia kali ini. Ibu hamil pun kenalah cantik dan paling penting sihat. Elakkan gula putih juga. Ambillah supplemen yang benar-benar berkualiti.

Di farmasi kebanyakannya yang sintetik. Elakkan sintetik. Pilih supplement yang semulajadi. Macam vitamin Shaklee bukan sahaja semulajadi tetapi juga MELANGKAUI ORGANIK lagi.


Lihat juga:


0 comments:

Post a Comment