Saturday, 17 July 2021

Bagaimana Cara Imun Bekerja Menolak Virus atau Kuman | Lydia Aramina

Bagaimana cara imun bekerja menolak virus atau kuman

Seperti yang kita tahu kes Covid-19 di Malaysia beberapa hari ini telah mencatatkan kes sebanyak 5 angka tanpa gagal. Keadaan ini amat membimbangkan dan kita sebagai rakyat haruslah peka dengan keadaan sekeliling kita.

Apa yang perlu kita lakukan adalah mematuhi setiap SOP yang telah ditetapkan, keluar hanya bila perlu sahaja. Kita juga harus menjaga kesihatan kita sepanjang kita memerangi virus ini. Pastikan kita mendapatkan vaksin Covid-19 untuk meningkatkan lagi imun badan kita.

Pernah terfikir tak bagaimana imun sistem kita bekerja? Pasti ramai yang tidak jelas lagi hal ini jadi hari ini, saya ingin kongsikan bagaimana imun sistem kita bekerja untuk melawan setiap apa membahayakan badan kita masuk ke dalam sistem badan kita.

Badan kita mempunyai tiga tahap perlindungan imun yang bekerja bermula dari luar badan kita sehinggalah ke dalam badan kita.

3 tahap perlindungan imun bekerja

Tahap Pertama

Peringkat pertama pertahanan adalah kulit, mukus, air mata, air iur, peluh dan asid perut anda yang bertindak sebagai penghalang untuk memerangkap atau membunuh kuman, menghalang mereka daripada memasuki badan mereka.


Tahap Kedua

Apabila kuman berjaya melalui halangan pertama, mereka akan menerima pelbagai jenis sel-sel imun, termasuk sel-sel pembunuh semula jadi yang bertindak sebagai lapisan kedua pertahanan anda. Protein isyarat imun yang dipanggil Interferon memainkan peranan yang penting dalam mengaktifkan dan meningkatkan tindak balas imun untuk melindungi anda daripada serangan kuman.


Tahap Ketiga

Tahap pertahanan ini bertindak balas secara khsusu terhadap jenis kuman tertentu dan mengingatinya. Sekiranya ia menyerang badan anda lagi, ia akan bertindak balas dengan sewajarnya. Tindak balas imun biasanya menyebabkan kerosakan yang serius kepada sel-sel anda. Untuk pulih dengan sendiri, sel-sel anda memerlukan Resveratrol dan Polifenol untuk pemulihan sel yang lebih cepat. 


Kita boleh mendapatkan nutrisi perlu daripada makanan harian atau suplemen kita untuk tingkatkan imun badan kita. Dalam Shaklee terdapat beberapa yang boleh kita amalkan untuk kesejahteraan hidup.

Supplement tingkatkan imun badan

ESP (Protein)

Menguatkan struktur kulit, menyokong penghasilan antibodi dan merendahkan peluang kuman untuk memasuki badan.


Vitalea (Vitamin dan Mineral)

Membekalkan nutrien lengkap untuk fungsi optimum pada semua organ sistem imun.


Omega Guard (Omega 3)

Membantu untuk mencapai kesihatan imun yang optimum, mengurangkan keradangan, dan gerak balas imun yang terlalu aktif.


Nutriferon (Biji labu, biji plantago, bunga safflower, honeysuckle Jepun)

Meningkatkan tahap interferon dan menyediakan sokongan imun pada peringkat sel.


Carotomax (Karotenoid)

Meneutralkan radikal bebas dan meningkatkan kegiatan sel darah putih.


Garlic Complex (Bawang Putih)

Antibiotik semulajadi yang kuat dan berupaya meningkatkan pengeluaran sel darah putih.


Sustained Release Vita-C Plus (Vitamin C)

'Otot' sistem imun. Ia menggalakkan fungsi sel-sel darah putih seperti mencari, memerangkap dan memusnahkan bendasing.


Vivix (Resveratrol dan Polifenol)

Meningkatkan kegiatan sel-sel pembunuh semula jadi semasa membaiki dan melindungi sel-sel DNA. 


Sekiranya anda ingin mengambil suplemen untuk mendapatkan nutirsi, pastikan anda ambil yang semulajadi dan bukanlah yang sintetik sebab kita ingin menggunakan badan kita dengan lama. Seperti yang kita tahu produk Shaklee sangat berkualiti dan semulajadi di mana ia selamat untuk badan kita.

Mari kita sama-sama dalam menangani masalah Covid-19 yang melanda negara kita dengan meningkatkan imun badan kita. Apabila imun badan kita kuat, risiko untuk mendapat Covid-19 itu rendah. Dan sekiranya kita positif, kita tidak akan dalam keadaan yang teruk. 

Ikhtiar, ikhtiar dan terus ikhtiar. 

0 comments:

Post a Comment