Friday, 6 August 2021

6 Mitos Tentang Imuniti Terbongkar | Lydia Aramina


Pernah dengar tak orang tua-tua dulu pernah cakap kalau terkena hujan, kita akan jatuh sakit? Atau kalau mandi di sungai lama-lama akan deman selsema? Pasti kita pernah dengarkan. Adakah hal ini merupakan penyebab kita jatuh sakit atau sebaliknya? Haa, jadi hari ini saya ingin bongkarkan mitos tentang imuniti atau antibodi manusia. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

1. Kebasahan dalam hujan akan membuatkan anda sakit

Tiada bukti yang menunjukkan bahawa cuaca sejuk menyebabkan seseorang boleh mendapat selsema atau sakit kerana sains moden tidak mampu untuk menunjukkan adanya hubungan di antara dua perkara tersebut. Apabila tiada bukti-bukti sains yang kukuh, perkara ini dikaitkan dengan kisah dongeng yang diwarisi dari nenek moyang kita.

2. Selsema ialah virus, sejuk ialah bakteria

Kedua-dua sejuk dan selsema adalah disebabkan oleh virus. Fakta yang menarik: Terdapat lebih daripada 200 jenis virus sejuk yang unik (rhinovirus adalah yang paling biasa) dan virus selsema sentiasa berubah setiap tahun. Oleh yang demikian, adalah penting untuk mempastikan bahawa sistem imun adalah di tahap yang terbaik.

3. Selsema tidak berbahaya

Menurut Centers for Disease Control and Prevention (CDC), angka orang yang mati disebabkan oleh selsema mencecah 49,000 pada setiap tahun (bergantung kepada tahap kesakitan, penyebaran dan jenis-jenis virus selsema). Di Malaysia, bayi di bawah umur satu tahun dan juga warga emas yang berusia lebih 65 tahun berada dalam kumpulan berisiko tinggi. Wanita-wanita hamil, serta orang-orang yang gemuk atau yang mempunyai sistem imun yang lemah juga merupakan sebahagian daripada kumpulan berisiko tinggi. Menariknya, selsema yang biasa jarang memudaratkan – kecuali ia boleh menyebabkan kepada jangkitan-jangkitan yang lebih serius.

4. Antibiotik membantu merawat sejuk atau selsema.

Memandangkan kedua-dua sejuk dan selsema adalah hasil serangan virus, antibiotik tidak dapat membantu mengurangkan kesakitan atau tempoh masa jangkitan itu. Walau bagaimanapun, antibiotik yang diberikan adalah berkesan untuk merawat jangkitan bakteria sekunder seperti resdung, jangkitan telinga, bronkitis dan lain-lain jangkitan yang disebabkan oleh sejuk atau selsema.

5. Selepas sekali mendapat selsema, anda tidak akan menghidapinya lagi untuk musim atau tempoh itu

Anda tidak akan mendapat selsema yang sama sebaik sahaja anda telah mengalaminya, tetapi itu tidak bermakna bahawa anda akan tidak menjadi mangsa kepada virus sejuk yang lain. Terdapat beberapa jenis virus sejuk dan selsema yang beredar di udara dan tidak mustahil untuk anda menjadi imun untuk sementara waktu tetapi masih boleh dijangkiti dengan penyakit yang lain

6. Anda hanya boleh berjangkit apabila mempunyai tanda-tanda sejuk atau selsema

Mitos! Apabila anda dalam keadaan sejuk, anda sangat mudah dijangkiti pada tiga hari pertama (terutamanya semasa fasa sakit tekak) dan anda akan menyebarkan virus antara lima hingga tujuh hari dari hari pertama menghidapi selsema. Virus ini boleh disebarkan apabila anda menyentuh hidung serta mulut dan kemudiannya menyentuh permukaan lain seperti tombol pintu dan telefon bahkan melalui batuk atau bersin.

Sekarang jelaskan ada beberapa perkara dikatakan adalah mitos. Untuk meningkatkan imuniti kita, badan kita memerlukan nutrisi yang mencukupi seperti Vitamin C, Interferon, Omega-3 dan sebagainya. Kita boleh mendapatkan nutrisi ini dari makanan harian kita dan juga daripada pengambilan suplemen. 


Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh klik gambar di bawah untuk pautan Whatsapp.


Boleh juga lihat:

Bagaimana Cara Imun Bekerja Menolak Virus atau Kuman

Tingkatkan Sistem Imun secara Semulajadi

0 comments:

Post a Comment