Wednesday, 15 September 2021

Minyak Ikan Omega-3 Sesuai untuk Semua Lydia Aramina

Minyak Ikan Omega-3 sesuai untuk semua


Omega-3 adalah asid lemak penting yang diperlukan agar badan kita berfungsi dengan baik. Salah satu manfaat yang paling penting adalah Omega-3 bertindak sebagai anti-radang. Omega-3 dapat meredakan radang tubuh, dan mungkin itulah cara kita untuk mencegah beberapa penyakit kronik ini seperti penyakit jantung dan arthritis. Jadi bagaimana omega-3 memberi manfaat kepada orang pada usia yang berbeza?

1. Kanak-kanak 

Omega-3 penting untuk kesihatan kanak-kanak sejak awal lagi dan sebenarnya sebelum mereka dilahirkan lagi. Pengambilan Omega-3 semasa hamil sangat bagus untuk perkembangan kognitif dan tumbesaran bayi dalam kandungan. Hal ini juga boleh mengurangkan risiko penyakit asma dan kelahiran pramatang. Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang dilahirkan oleh ibu yang mengambil suplemen omega-3 (DHA dan EPA) semasa kehamilan dan pada bulan pertama penyusuan mendapat markah lebih tinggi pada ujian kognitif pada usia 4 tahun berbanding dengan kanak-kanak yang ibunya tidak mengambil suplemen DHA dan EPA.

Lydia Aramina

2. Orang Dewasa Muda (18 - 40 tahun)

Seterusnya, dalam kumpulan umur ini cenderung mempunyai badan yang sihat. Tetapi ini adalah masa yang tepat untuk mula berfikir ke depan dan mempertimbangkan kesihatan kita dalam jangka masa panjang. Omega-3 membantu untuk kesihatan kardiovaskular. Kajian mendapati bahawa orang yang memakan minyak ikan dua kali seminggu mempunyai kadar penyakit jantung yang lebih rendah. Omega-3 juga mengurangkan risiko untuk menghidap penyakit kanser seperti kanser payudara, prostat, kolon, ovari, esofagus, dan lain-lain. Setakat ini, bukti tidak begitu kukuh. Tetapi sejumlah kajian menyatakan bahawa orang yang mengambil jumlah omega-3 yang lebih tinggi mempunyai tahap kanser tertentu yang lebih rendah. Untuk peringkat umur ini, kita cenderung untuk mengalami masalah kemurungan dan keadaan psikiatri lain. Beberapa kajian mendapati bahawa kadar asid lemak omega-3 dalam darah lebih rendah pada mereka yang mengalami kemurungan. Oleh itu pengambilan Omega-3 diperlukan kerana ia bertindak sebagai anti-stress.

3. Dewasa Madya dan Dewasa Akhir (41 tahun dan ke atas)

Dan terakhir adalah bagi peringkat pertengahan umur atau warga emas. Apabila usia semakin tua, risiko penyakit serius seperti penyakit jantung semakin meningkat. Omega-3 membantu mengekalkan degupan jantung yang stabil. Satu kajian mendapati bahawa orang yang sudah pernah mengalami serangan jantung dan mengambil minyak ikan mengalami penurunan risiko kematian sebanyak 45%. Ikan dan minyak ikan juga memperlambat arteriosklerosis dan menurunkan risiko strok. Omega-3 iaitu DHA dan EPA dapat mengurangkan kadar trigliserida sebanyak 20% hingga 50%. Minyak ikan juga dapat mengurangkan simptom artritis reumatoid, seperti kekejangan pagi dan rasa sakit. Satu kajian mendapati bahawa minyak ikan dengan kombinasi dengan kalsium dan minyak primrose mampu meningkatkan kepadatan tulang pada orang tua yang ada masalah osteoporosis. DHA boleh menjadi makanan tambahan yang bermanfaat dan mungkin memberi kesan positif terhadap kehilangan ingatan secara beransur-ansur yang berkaitan dengan penuaan.

Apakah kaedah terbaik untuk mendapatkan omega-3 anda? Tambah diet harian anda dengan asid lemak omega-3. Ikan berlemak adalah sumber DHA dan EPA yang baik. Walaupun terdapat sumber tumbuhan omega-3 seperti rami, minyak zaitun, dan beberapa sayuran hijau tidak begitu berkesan. Tumbuhan mengandungi asid lemak yang disebut ALA, yang harus dipecah menjadi DHA dan EPA di dalam badan. Banyak produk makanan diperkaya dengan minyak alga dan boleh menjadi sumber DHA yang baik. Walaupun mendapatkan nutrien dari makanan selalu disyorkan, pengambilan suplemen juga merupakan langkah yang bijak.

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang Omega 3 atau ingin mendapatkan Omega Guard Shaklee, boleh hubungi saya di pautan Whatsapp dengan menekan gambar dibawah.Boleh lihat juga:
Kebaikan Omega-3 untuk Ibu dan Anak

0 comments:

Post a Comment