Tuesday, 14 September 2021

Tips Memilih Minyak Ikan yang berkualiti | Lydia Aramina

Lydia Aramina


Minyak ikan dikenali secara meluas sebagai sumber Omega-3 yang bagus, terutamanya DHA dan EPA. Garis panduan diet menyarankan pengambilan 2-3 hidangan ikan seminggu terutama ikan berlemak dari air sejuk. Walaubagaimanpun, terdapat kebimbangan dikaitkan dengan pengambilan minyak ikan kerana paras tinggi bahan kimia bertoksik. Oleh itu, adalah penting untuk memilih minyak ikan yang selamat, terbukti dan berkesan.


Antara ciri-ciri minyak ikan yang berkualiti adalah:-

1. Syarikat yang berkualiti dan jaminan kelangsungan. 

Tidak semua minyak ikan adalah sama. Cari syarikat yang boleh anda percayai, dan mempunyai sejarah pengeluaran produk yang berkualiti. Ikan adalah penting dalam pemakanan kita. Kita harus memastikan sumber minyak ikan yang baik adalah mencukupi untuk masa hadapan. Sebuah syarikat yang bertanggungjawab akan memberi perhatian terhadap saiz populasi dan had tangkapan serta mengelakkan penangkapan ikan pada musim pembiakan untuk memastikan bekalan jangkamasa panjang sentiasa mencukupi.

2. Kita perlu menitikberatkan ketulenan dan keselamatan. 

Penyulingan Molekul adalah proses yang meletakkan ikan di dalam keadaan vakum. Hal ini membolehkan ia mendidih pada suhu yang lebih rendah untuk melindunginya dari rosak. Ini membolehkan EPA dan DHA dipisahkan daripada logam berat, yang membolehkan toksin disingkirkan. Proses ini juga mengurangkan bau dan rasa hanyir ikan.

Lydia Aramina


3. Saiz Ikan. 

Saiz ikan memainkan peranan yang penting juga dalam penghasilan minyak ikan yang berkualiti. Kehadiran sejumlah kecil toksin tidak menjadi masalah untuk ikan kecil. Namun, apabila ikan yang lebih besar memakan beribu-ribu ikan kecil, ia mengumpul lebih banyak toksin. Apabila kita perhatikan rantaian makanan, semakin besar ikan, semakin tinggi bioakumulasi. Minyak ikan yang diambil dari ikan kecil, mempunyai jumlah bioakumulasi toksin yang rendah.

Adakah minyak ikan anda mengandungi bahan ini seperti logam berat, bifenil berpoloklorin (PCBs), merkuri dan dioksina? Tepuk dada tanya selera. Pengambilan jangka masa lama bahan kimia bertoksik ini boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan terutamanya bagi fetus yang sedang berkembang. Maka anda perlu menukar minyak ikan anda ke arah lebih semulajadi dan selamat.

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang Omega 3 atau ingin mendapatkan Omega Guard Shaklee, boleh hubungi saya di pautan Whatsapp dengan menekan gambar di bawah.Boleh juga lihat:

0 comments:

Post a Comment