Tuesday, 28 September 2021

Trip ke Bukit Batu Selabat, Kuching Sarawak | Lydia Aramina

Lydia Aramina


Siapa sini suka tengok pemandangan sunrise dan sunset terutamanya bagi warga Kuching. Lydia cadangkan anda pergi ke Bukit Batu Selabat di Kampung Selabat Muara Tebas. Kenapa? Meh Lydia bagitahu kenapa.

1. Ketinggian Bukit Batu Selabat tak tinggi

Bagi yang baru nak berjinak-jinak hiking, Bukit Batu Selabat adalah tempat yang terbaik untuk anda train. Mengambil masa dalam 45 minit sehingga sejam sahaja sudah sampai ke puncak ikut stamina masing-masing. Kira-kira dalam 1.5km sahaja perjalanan naik ke atas.

2. Mempunyai pemandangan yang cantik. 

Kalau anda seorang yang tidak takut dengan ketinggian, inilah masa untuk anda bersinar. Dengan berlatarkan lautan dan hutan, umpama anda dapat tempat yang mempunyai pakej yang lengkap. Anda juga boleh melihat pemandangan bandar Kuching dari jauh, sangat cantik sekiranya anda pergi waktu sunset.


Lydia dan rombongan pergi waktu sunset jadi kami turun dari rumah jam 3.45pm. Perjalanan kami untuk sampai ke tempat pendaftaran Bukit Batu Selabat ini mengambil masa dalam 45 minit memandangkan rumah kami di bahagian atas Padawan. 

Yuran yang dikenakan ialah:-
Guide - RM50 sekumpulan
Entry - RM10 seorang
Parking - RM5 sebuah
Buka setiap hari

Treknya agak mencabar kerana anda akan naik sahaja, banyak batu kecik-kecik jadi pastikan anda memakai kasut hiking kerana agak bahaya semasa anda turun dari bukit tersebut. Dan yang paling penting, pastikan anda membawa lampu suluh atau head lamp kerana ia sangat berguna ketika anda turun nanti. 

Sampai sahaja di atas, apa lagi ambik gambar banyak-banyak tau. 

Lydia Aramina
Ini stage pertama untuk ambil gambar.

Lydia Aramina
Batu Dinding orang cakap sebab lurus seperti dinding kalau tengok dari tepi. Pemandangan sini memang cantik.

Lydia Aramina
Ini dah mula sunset.

Lydia Aramina
View nang kacak habis. 


Lydia Aramina
Sunset tepat pada jam 6.30pm.

Lydia Aramina
Night View bandar Kuching

Dalam jam 7.30pm baru kami turun dari situ, memang gelaplah. Sebab itu anda dinasihatkan untuk membawa lampu picit ataupun head lamp. Jalan agak licin juga disebabkan batu kecik. Jadi hati-hati ya. Hiking memang seronok kalau kita menikmati sepanjang perjalanan kita itu.

"The best view comes after the hardest climb."

Sekian sahaja daripada saya untuk kali ini, jika ada sebarang pertanyaan, boleh tinggalkan komen anda dibawah. Terima kasih.


Boleh lihat juga: 

1 comment: