Wednesday, 19 January 2022

Manfaat Omega 3 Minyak Ikan untuk Kesihatan | Lydia Aramina

Manfaat omega 3 minyak ikan untuk kesihatan

Sering kali kita mendengar atau membaca maklumat tentang Omega-3 sangat baik untuk kesihatan terutamanya untuk kesihatan jantung, otak dan tulang serta sendi. Tetapi Omega-3 juga diketahui menyokong kesihatan kita dalam pelbagai cara. Jom ketahui bagaimana kita boleh memanfaatkan nutrien penting ini.


Ada beberapa manfaat Omega-3 yang kita tidak sangka, antaranya:-

1. Mengekalkan kesihatan mata

Retina kita mengandungi asid dokosaheksaenoik (DHA) yang diperlukan untuk pengecaman visual. Omega-3 menyokong dengan mengekalkan tahap optimum DHA yang diperlukan untuk penglihatan mata yang sihat.Omega-3 juga membantu penyaliran cecair intraokular yang betul dari mata, mengurangkan risiko tekanan mata yang tinggi dan glaukoma.

2. Mengawalkan berat badan yang sihat

Satu kajian menunjukkan bahawa minyak ikan meningkatkan keberkesanan senaman dalam usaha untuk menurunkan berat badan. Omega-3 menyokong dengan merangsang enzim yang mengangkut lemak di mana ia boleh digunakan untuk tenaga.Omega-3 juga meningkatkan kelajuan metabolisme supaya kita membakar lebih banyak lemak dan kehilangan lebih banyak berat badan.

3. Meningkatkan imunisasi badan kita

Keradangan yang berpanjangan akibat tekanan, diet atau faktor gaya hidup boleh merosakkan tisu kita yang membawa kepada kemerosotan dan bengkak. Omega-3 menyokong dengan mengurangkan keradangan dengan mengurangkan reaksi keradangan. EPA dan DHA meningkatkan fungsi sel darah putih untuk menghasilkan antibodi, menghalang jangkitan dan virus untuk meningkatkan sistem imun kita.

Walaupun Omega-3 mempunyai pelbagai manfaat kepada kesihatan, ia adalah nutrien yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh. Oleh itu, pengambilan supplemen Omega-3 adalah penting. Orang yang sihat memerlukan kira-kira 1,000-2,000 mg minyak ikan sehari.

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang Omega 3 atau ingin mendapatkan Omega Guard Shaklee, boleh hubungi saya dengan menekan gambar di bawah untuk pautan Whatsapp.

Whatsapp Lydia Aramina


Boleh juga lihat0 comments:

Post a Comment