Monday, 28 February 2022

Pentingnya Sunscreen Waktu Siang Hari | Lydia Aramina


Kebanyakan kita menganggap matahari sebagai kawan kita. Matahari membantu tumbuh-tumbuhan membesar, menghindari kita daripada rasa sejuk, dan siapa yang tidak suka bersiar-siar pada hari yang cerah? Tetapi jika ada yang baik, tentunya ada juga yang buruknya, sinaran matahari juga boleh memudaratkan kesihatan kita. Sebab itu orang ciptakan pelindung matahari atau lebih dikenali sebagai Sunscreen.

Fungsi Sunscreen adalah untuk melindungi tubuh daripada sinaran ultraungu matahari, yang mempunyai beberapa kesan berbahaya, termasuklah selaran matahari (sunburns), penuaan, dan kanser kulit. Sinaran ini dipisahkan oleh gelombang haba yang berbeza, seperti UVA dan UVB yang memberikan pelbagai kesan pada kulit disebabkan oleh corak penyerapan kromofor, iaitu bahagian molekul yang bertanggungjawab untuk kesannya.


Dua kromofor utama ialah hemoglobin, yang terdapat dalam sel darah merah kita dan melanin yang memberikan kulit kita pigmennya. Kita tahu bahawa sinaran UVB menyebabkan kulit terbakar. Peranan sinaran UVA kurang difahami dan memberi kesan pada tindak balas penyamakan (tanning), carcinigenesis dan penuaan kita. Jadi bagaimana Sunscreen melindungi kita daripada sinaran ini?

Terdapat dua jenis asas Sunscreen, Physical Sunscreen dan Chemical Sunscreen. 


Physical Sunscreen, seperti zink oksida atau titanum dioksida, memantulkan sinaran matahari dengan bertindak sebagai penghalang secara fizikal. Dari segi sejarah, ia tidak selalu mudah untuk digunakan dan boleh dilihat dengan jelas pada kulit tetapi formulasi baharu telah menjadikan masalah ini kurang penting.

Chemical Sunscreen, sebaliknya, menyerap sinaran matahari. Kesannya lebih cepat berbanding Physical Sunscreen kerana keupayaannya untuk menyerap matahari berkurangan. Secara amnya, sunscreen ini nampak lebih transparent apabila disapu pada kulit, tetapi sesetengah orang mengalami tindak balas alahan terhadap beberapa bahan kimia. 

Tidak kira jenis Sunscreen, semuanya tertakluk kepada kajian untuk menentukan faktor perlindungan selaran matahari (SPF) Sunscreen tersebut. Ini pada asasnya adalah ukuran perlindungan yang akan diberikan oleh Sunscreen daripada sinaran UVB sebelum seseorang mula terbakar. Tetapi walaupun anda tidak terbakar, anda masih perlu menggunakan Sunscreen kerana jika anda tidak tinggal di dalam gua atau rumah yang tiada tingkap rumah, anda tidak kebal terhadap kesan matahari.

Memang benar orang berkulit lebih gelap dan mereka yang sawo matang mempunyai lebih perlindungan terbina dalam daripada sinaran matahari tetapi mereka masih terdedah kepada kesan UVA. Kanak-kanak di bawah umur enam bulan, sebaliknya tidak boleh terdedah dengan matahari kerana mekanisme pelindung mereka masih tidak berfungsi sepenuhnya, dan kulit mereka lebih cenderung untuk menyerap sebarang Sunscreen yang digunakan. 

Memakai pelindung matahari membantu melindungi daripada perkembangan ketiga-tiga jenis kanser kulit iaitu 

  1. Basal Cell Carcinoma
  2. Squamous Cell Carcinoma
  3. Melanoma 
Setiap hari, DNA dalam sel anda sedang membangunkan mutasi dan ralat yang biasanya dikendalikan oleh 'mesin' dalam sel anda, tetapi sinaran ultraungu dari matahari membawa kepada mutasi yang mungkin tidak dapat diatasi oleh sel, yang membawa kepada pertumbuhan yang tidak terkawal dan akhirnya terjadinya kanser kulit. Perkara yang paling menakutkan tentang ini ialah biasanya kita tidak dapat melihatnya berlaku sehingga sudah terlambat.

Tetapi jika risiko konkrit terhadap kesihatan anda tidak mencukupi untuk meyakinkan anda untuk menggunakan pelindung matahari, terdapat sebab estetik juga. Sama seperti kesan merokok, kerosakan matahari adalah punca utama penuaan pramatang. Penuaan akibat pendedahan matahari yang kronik membawa kepada kehilangan keanjalan pada kulit, dengan kata lain, menjadikannya kelihatan kendur.

Kesan tidak memakai sunscreen


Oleh itu anda dinasihatkan untuk memakai Sunscreen 20 minit sebelum terdedah dengan sinaran matahari dan selepas anda keluar, sapu balik Sunscreen setiap dua atau tiga jam terutamanya bila anda berenang atau berpeluh. Jika tidak, anda boleh memakai pakaian yang mempunyai faktor pelindungan utraungu (UPF). Lindungi anda dibawah sinaran matahari dengan memakai topi atau payung sekitar jam 10am sampai 4pm.

Apakah sunscreen yang sesuai untuk anda?

Semua kita mempunyai citarasa sendiri tetapi sebaiknya pilihlah yang ada:

  1. Board spectrum atau Proctection Grade of UVA (PA)
  2. SPF sekurang-kurangnya 30
  3. Sedikit pelembap
  4. Kalis air
Ambil perhatian jika anda ingin memakai jenis yang spray, anda kena spray beberapa lapis untuk melindungi anda daripada sinaran matahari. Umpama anda spray dinding dengan cat jenis spray.

Kesimpulannya, nikmatilah matahari dengan memakai sunscreen.


0 comments:

Post a Comment